
… vagyis jönnek az ünnepek…
Ilyenkor a legtöbb magyar háztartásban elkezdődik a roham.
Roham a boltokba ajándékok után, a karácsonyi menü alapanyagaiért és a
konyhában. Habár egyre nagyobb a forgalma ilyenkor az ételkiszállító cégeknek, egyre több tervez karácsonyi menüt, ilyen-olyan tálakat, mégis a legtöbb háztartásban még őrzik a sütés-főzés hagyományát – sokfélét és azokból is jó sokat készítenek, még akkor is, ha két-három nap után már nem esnek jól a nehéz ételek, az édes sütemények.
De térjünk vissza a konyhákba, ahol ezrével készülnek a rántott ételek, töltött káposzta, és sok-sokféle sütemény. Az ízkavalkádok ellenére mégis meg lehet őrizni a testsúlyunkat, nem kell „felhagyni a diétával” (amúgy sem kedvelem ezt a kifejezést). Hogyan lehet ennek ellenére
egészséges az ünnepi menü? Hogyan minimalizálhatjuk az ilyenkor annyira
ragaszkodó kilók számát?
Van pár ötletem rá!
Az egyik, hogy olyan menüsort állítunk össze, amely sok
salátát, zöldséget tartalmaz. Az ezekben lévő rostok telítettség érzést okoznak, így eleve kevesebbet kívánunk majd enni. Ráadásul segítenek a vércukorszintet szabályozni, ezzel csökkentve a „raktározási kényszert”.
Ráadásul szép színes is lehet általa a menüsor. 😊
Érdemes odafigyelni az alapanyagokra, hogy a menüsort miből készítjük el. Válasszunk sovány, zsírszegény alapanyagokat, így a túlzott energiabevitel sem lehet gond, és még a keringési- , sőt, az emésztő rendszerünket sem terheljük vele.
Jellemző az ünnepi menüsorban a többféle sütemény, kekszből készített édességek, mézeskalács-hegyek előfordulása is. Alapvetően ezek fehérliszt és cukor nagy arányú felhasználásával készülnek.
De mi van, ha lecseréljük a cukrot mondjuk eritritre (vagy más cukorhelyettesítőre, ami minimális kalóriát tartalmaz), és a fehér liszt legalább felét teljeskiőrlésűre, vagy rozslisztre, esetleg mandulalisztre, vagy a sokféle közül egyre? Elárulom: ugyanolyan finom lesz, de nem fogja ugyanazt a hatást kifejteni, mint a „hagyományos” recepttel készült változat. Nézd csak meg a bukta receptjét 😉
De hamarosan hozom az idei mézeskalács-készítés képeit és receptjét is!
Ha hagyományteremtő szeretnél lenni a családban, akár
bevezethetsz sós süteményeket. Az ünnepek előtt, alatt és után a legtöbb helyen
az édességek készülnek és aztán maradnak meg. Talán feldobná a vendégeket egy
kis változatosság. 😊
De a készítési módon is sokat „spórolhatsz” az energiabevitelen. Az ilyenkor majd’ minden asztalon előforduló rántott ételek nagyon sok olajat vesznek fel, ha hagyományosan készíted el, ráadásul a prézli is „fehér” rajta. Ha csak az egyiken változtatsz, máris nyertél, de akár mindkettőn is lehet. Szerencsére az élelmiszergyártók követik a trendeket, így már lehet kapni teljes kiőrlésű panírmorzsát (de ha van otthon ilyesmi pékárud, szárítsd meg és daráld le). A
bő olajban sütés helyett pedig kipróbálhatod, milyen lesz az étel a sütőben sütve. Kiszáradás elkerülése érdekében sütés előtt halványan meg lehet spriccelni őket olajjal.
Jó készülődést, kellemes ünnepeket és Egészséges
Mindennpokat kívánok!
