... megint káposzta 🙈
A rakott ételek, így a káposzta is kitűnő választás, ha a vesénket kímélnénk. Amikor vesekímélő étrendről van szó, a legtöbben teljesen húsmentesen „gondolkodnak”, pedig erre nincs szükség. Egy jól összeállított étrendbe belefér a hús is.
Ráadásul a savanyú káposztának egyéb jó tulajdonságai is vannak: magas rosttartalmának köszönhetően fokozza a bélmozgást, probiotikus anyagai pedig kitűnő tápanyagok a bélbaktériumoknak. Hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Hozzávalók, elkészítés
Csupán néhány dolog kell hozzá.
- 1 kg savanyú káposzta
- kb. 60 dkg darált hús (vagy kész pörkölt darálva)
- 1 közepes fej hagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- fűszerpaprika
- 1,5 dl rizs (egy csészényi)
- só, majoránna
- angol szalonna
- 1 nagy doboz tejföl
- natúr ételízesítő
A káposztát megfőzzük (esetleg főzés előtt kiöblíthetjük, hogy kevésbé legyen savanyú), majd félretesszük hűlni, és addig elkészítjük a rizses – darált – húst, vagy ledaráljuk a maradékként a hűtőben pihenő pörköltet és főzünk mellé egy csészényi rizst.
A káposztát két részre osztjuk és az egyik felét egy hőálló üvegtálba rendezzük egy vékony réteg szalonnára. Erre kerül a rizses hús fele, majd ismét káposzta, és újra rizses hús. A tetején szétkenjük az ételízesítővel simára kevert tejfölt és díszítésként még némi szalonnát is tehetünk rá.
Sütőben kb. 1-1,5 óra alatt pirosra sütjük.
A káposztát két részre osztjuk és az egyik felét egy hőálló üvegtálba rendezzük egy vékony réteg szalonnára. Erre kerül a rizses hús fele, majd ismét káposzta, és újra rizses hús. A tetején szétkenjük az ételízesítővel simára kevert tejfölt és díszítésként még némi szalonnát is tehetünk rá.
Sütőben kb. 1-1,5 óra alatt pirosra sütjük.
Jó étvágyat!


