sichuan boiled fish, boiled fish, food-6368450.jpg

Konyhatchnológiák 2.

[wpseo_breadcrumb]

2. rész: sütés

Sokféle konyhatechnológia létezik, melyek nagyon változatossá tudják tenni az ételkészítést. Ugyanakkor segítenek az étrendbe beilleszthetővé tenni egy adott ételt, ami hagyományos készítési móddal esetleg nem passzol az egészségi állapotunkhoz.

Az ételkészítésben használhatunk főzést, sütést, de sűríthetünk, dúsíthatunk is többféle módon és alapanyaggal.

 

sichuan boiled fish, boiled fish, food-6368450.jpg

A sütés egy izgalmas dolog. Nagyon sokféle módja van, és itt lehet a legváltozatosabb ételeket elkészíteni, itt lehet a legtöbb zsiradékot felhasználni vagy megspórolni. Az egészséges ajánlásba természetesen az utóbbi passzol inkább.

Sütéskor a hőközlés során az alapanyag megpuhul és megpirul, vékony vagy vastagabb kérget kap, ami ropogós lesz.

A sütéshez többféle felületet használhatunk hőközlésre, úgy mint zsírt vagy olajat, teflon, rozsdamentes vagy kerámia edényeket, alufóliát, sütőpapírt, sütőzacskót, sót. Bizonyos esetekben, például pizza, vagy kenyér esetén kövön is süthetünk. Az egyik gyorsétterem húspogácsája „valódi tűzön sül”, de parázson is készülhetnek ételek.

Nézzük először az olajos, zsíros sütést.

Ilyenkor az alapanyag – mondjuk egy rántott hús esetén a panír – megszívja magát olajjal vagy zsírral. Nagyon kalóriadús lesz, ami legtöbb esetben káros is az egészségre. Azért mondom, hogy elgtöbb esetben, mert van olyan állapot – pl. gyermekkori, gyógyszer-rezisztens epilllepsziában – , amikor a fő energiaforrás a zsiradék.

A következő részben a zsírszegény sütési módokról lesz szó!

Scroll to Top