
Hozzávalók:
felső csirkecomb 10-12 db
krumpli kb. 1 kg
1 nagy alma
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 4-5 gerezd
rozmaring kb. 4-5 kisebb ágacska
kakukkfű kb. 4-5 friss szár
só
bors
fűszerpaprika
Elkészítés:
Minden hozzávalót mossunk meg alaposan -külünüsen a rozmaringot, ha frissen a bokorról vágtuk le!
A krumplit, hagymát és fokhagymát meghámozzuk. A hagymát kb. 1 cm vastagra, a krumplit és az almát cikkekre vágtam, a fokhagymát pedig apró kockákra. Préselni is, vagy karikázni is érdemes, kinek mi a szimpatikus. A krumplit megsóztam, úgy, hogy minden karikának csak az egyik oldalát szórtam meg vékonyan és a sótlan felével került az előző karika sós felére. Utána a csirkecombokat tisztítottam, hogy egyetlen szőrszál se maradjon rajtuk, majd ezt is kicsit megsóztam, ahogy a krumplit, csak az egyik oldalán. Ezután a zöldfűszerek következtek. Ha van a kertben, használjuk bátran, de alaposan megtisztítva, különösen a szár közelében. Ha nincs saját zöldfűszerünk, a szárított is kiváló, de valamivel több kell belőle, nagyjából 1-1- evőkanálnyi.
A csirkére került még kevés őrölt feketebors és fűszerpaprika.
Amikor minden elő lett készítve, csak belepakoltam a sütőzacskóba a rozmaringgal és kakukkfűvel, mindenféle zsiradék, vagy olaj nélkül -ekkora adaghoz érdemes az XXL-es zsákot választani – de a csirkét még kint hagytam. Jól összeráztam és utána tettem mellé a csirke combokat. A zsákot jól össze kell kötni, hogy a pára bent maradjon és a „saját levében” tudjon főni minden. Viszont fontos picit megszurkálni, hogy nehogy robbanjon a túlnyomástól.
Ez mind együtt belekerült egy hőálló üvegtálba, ahol egy órán át melegszik együtt a sütővel és 200˙C fokon fő és sül. Egy óra után, ha már látszólag minden megpuhult, „levágtam” róla a sütőzsákot. Óvatosan, forró a gőz! Újabb kb. egy órát hagytam sülni a fedő alatt, néha meglocsoltam és megforgattam, hogy ne égjen meg semmi. Amikor már egészen átpuhult, levettem a tetejét és hagytam még úgy 10 percig pirulni.
Savanyúságként most csalamádé került mellé, de lehet cékla, uborka, stb., kinek mi tetszik.
Jó étvágyat!
Pingback: Konyhatechnológiák | Szerveink Ételei |