friends, celebration, dinner-581753.jpg

Étterem, vendégség – mit válasszunk?

[wpseo_breadcrumb]

Néha-néha, amikor eljutunk étterembe, vagy vendégségbe hívnak, akkor sem kell felhagynunk az egészséges táplálkozással. Teljesen normális, ha ilyenkor „lecsúszik” egy-egy szelet süti, vagy egy zsírosabb fogás.

Az ilyen összejöveteleken rendszerint megjelennek a bő olajban sült rántott-ételek, a magas zsírtartalmú, krémes sütemények, a sós – fehér lisztből készült – aprósütemények. Minden fogásnál a bőség zavarával küzdünk. 

Egy vendégség – főleg, ha valami ünnep az összejövetel apropója – hasonló tulajdonságok jellemeznek. Teljes menüsor három-négy ételből, majd egy bőséges cukor és akár zsírtartalmú desszert a végén. 

A fentiek teljesen rendben vannak, megengedettek. Amire figyelni kell, egyrészt a gyakoriság, másrészt az egyes fogások összetevői. Nézzük ezt picit részletesebben!

Az, hogy milyen gyakorisággal veszünk részt vendégségben, üzleti ebéden vagy vacsorán, nem feltétlen rajtunk múlik. Van, amikor nem mondhatunk nemet.

Az ilyen esetekben is fontos, hogy szem előtt tartsuk az étrendünk (diétánk, életmódunk) fontosabb szempontjait. Egy vesebeteg esetében például, ha magas a kálium szintje, fontos, hogy elkerülje a magas kálium tartalmú alapanyagokat, ételeket, mint mondjuk egy gyümölcskoktél. Ha valaki a súlyát szeretné optimalizálni, mert van pár kiló feleslege, akkor ilyenkor is fontos, hogy sok zöldséget fogyasszon, de kevés zsiradékot.

Amikor ilyen rendezvényen veszünk részt, válasszuk ki azokat az ételeket, melyek megfelelnek a számunkra optimális tápanyagtartalomnak. Együnk mindenből egy kicsit, majd a végén, amikor már-már jóllaktunk, akkor jöhet egy kis olyasmit, ami elvileg „nem fér bele” az étrendbe. Ilyen módon, látod, mégis belefér -és ez rendben van így.

Egészséges Mindennapokat!

 

friends, celebration, dinner-581753.jpg
Scroll to Top