soup, vegetable soup, minestrone-8021565.jpg

A leves

[wpseo_breadcrumb]

A levesek általában a menüsor elejére kerülnek. Többféle típusuk van: híg levesek, sűrített levesek, nyáklevesek, krémlevesek, gyümölcslevesek, különleges levesek, Bármelyiket fogyaszthatjuk levesbetéttel, vagy anélkül. De mire is jók a levesek? Mi a jelentőségük a menüsorban? Nos, szerencsére, ezeknek is bőven van hasznos hatásuk!

Például nagyon hasznos folyadékforrások. Vagyis a leves fogyasztása megkönnyíti a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt. Ami a nagy melegben igen fontos, és nehéz sima vízből fedezni a napi szükségletet – egy idő után unalmassá válik. Ha napi szinten valamivel feldobjuk – például egy levessel -, nem jutunk el az unalomig.

Hasznos tápanyagokat hordoznak, alapanyagtól és készítési módtól függően.

Kitölti a teret a gyomorban, így az utána következő étel(ek)nek nem lesz annyi hely. Így aztán kevesebbet fogunk belőle fogyasztani. Tehát hasznos lehet, pl. testsúlykontrollnál, a mindennapi leves fogyasztást bevezetni.

Némely’ étrendben, egészségi problémák esetén hasznos lehet, ha a páciens több tápanyaghoz jut. A levesek igen alkalmasak a dúsításra. Szükség esetén adhatunk hozzá szinte bármilyen tápanyagot – fehérjékkel, zsiradékokkal, szénhidrátokkal, rostokkal, vagy vitaminokkal is dúsíthatók.

A levesbetétek is nagyon változatosak lehetnek, melyekbe – pl. különféle galuskák esetén – belekeverhetünk ezt-azt.

Legközelebb egy leves-receepttel jövök! 😉

Egészséges Mindennapokat!

További kérdés esetén, kattints ide!
Scroll to Top