food, spanish baked eggs, spanish-712662.jpg

Konyhatechnológiák

[wpseo_breadcrumb]

sütés - 2. rész

Az ételek elkészítésének sokféle módja van. Főzés, sütés – különböző hőközvetítő közegekben – , párolás. Ahhoz, hogy az étel fogyasztható legyen, a húsok esetben ezekre szükség van, más alapanyagok esetén, mint mondjuk a zöldségek vagy gyümölcsök, nem szükségszerű.

food, spanish baked eggs, spanish-712662.jpg

A leginkább zsírszegény módszerek következnek most. Ezek azok a módszerek, melyek leginkább támogatják az egészséges táplálkozást. Nézzük is!

Ha zsírszegényen akarunk sütni, szerencsére jó sok lehetőségünk van! Ilyenkor ugyanis süthetünk jól felforrósított teflon edényben – mondjuk egy jó tükörtojást. De süthetünk sütőzacskóban – erre itt példát is találsz!

Süthetsz zsírszegényen kerámiatálban is. Például egy csirkét, vagy kacsát egészben, akár sertés karajt is, nincs szükség hozzáadott zsiradékra, olajra sem, mert az ilyen edényben nem tud odaégni a husi, vagy egyéb alapanyag sem. Annyi a titka, hogy egy kevés folyadékot kell az alapanyagok alá önteni, mielőtt bekerülne az edénnyel a sütőbe.

Ha nem áll fenn vérnyomás probléma, akkor a sóágyon sütés is kitűnő választás lehet. Leggyakoribb az egész csirke sütése ilyen módon, de sülhet benne zöldség is -például cékla, sárgarépa, vagy vegyesen bármi. Igazából csak a fantázia szab határt.

Ugyanígy használható a teflon edény. Az a titka, hogy alaposan legyen felhevítve, így biztosan nem kell hozzá zsiradék (vagy csak minimális), ám leégni sem fog. Olaszos ételekhez, zöldséges vagy tojásos ételekhez kiváló választás.

Nálunk nagyon gyakori sütés, amikor egy nagy halom fűszeres zöldséget pakolunk a tepsibe, arra kerül a husi, a végén pici vizet öntünk alá. Alufóliával félidőig letakarva tartjuk, hogy a zöldségnek is sikerüljön megpuhulni.

A másik, ami nekem a legnagyobb kedvencem  és már receptet is olvashattálaz a sütőzacskó használata. Minden alkatrészt belepakolunk a sütőzacskóba a fűszerekkel. Ezt a zsákot egy tepsibe tesszük, hústűvel néhány lukat szúrunk rá, és tesszük a sütőbe. Garantáltan csak az alapanyagok saját zsírtartalma lesz benne, de minden pihe-puhára sül, zamatos és szaftos lesz.

 

 

Scroll to Top