1. rész
Sokféle konyhatechnológia létezik, melyek nagyon változatossá tudják tenni az ételkészítést. Ugyanakkor segítenek az étrendbe beilleszthetővé tenni egy adott ételt, ami hagyományos készítési móddal esetleg nem passzol az egészségi állapotunkhoz.
Az ételkészítésben használhatunk főzést, sütést, de sűríthetünk, dúsíthatunk is többféle módon és alapanyaggal.

Kérdezhetnéd, a főzésről mit lehet hosszasan írni. Már olvashatod is!
A főzés történhet valamilyen folyadékban – vízben, hús- vagy zöldség alaplében, esetleg zöldség, gyümölcs présnedvében, tejben, aromás lében –, de még gőzben is. Ezeket nevezzük hőközlő közegnek.
A főzés lényege, hogy a hőközlő közegben megpuhuljon az alapanyag. Nagyon nagy előnye, hogy lehet zsírszegény, vagy zsiradékkal, fehérjével dúsított is a belőle készült étel, attól függően, hogy mire van szükségünk egyénileg.
A gőzben főzés jól használható, ha zsírszegény ételre van szükségünk, magas tápanyag tartalom mellett, ilyenkor ugyanis kevésbé károsodnak a vitaminok a zöldségekben és gyümölcsökben.
Attól függően, milyen étel készül a főzés végén, segíthet növelni a folyadék-, az energia, vagy akár a rostbevitelt.