Töltött cukkini – „lájtosan”

Egy olyan alapanyag, mint a cukkini, sokféleképpen elkészíthető, mivel nincsen különösebben markáns íze, ezért a fűszereken, tölteléken múlik, milyen lesz a végeredmény. A képen látható változat így készült:

Hozzávalók:

  • 1 nagy cukkini
  • kb. 60 dkg darált hús (vegyesen marha- és sovány sertéshúsból)
  • 1 tojás
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma (ha valaki nem rajong érte, annyira, mint mi, akkor kevesebb is elég),
  • só, bors, fűszerpaprika
  • tejföl
  • reszelt sajt

Az elkészítés pofon egyszerű. 

A (szomszédtól kapott hatalmas 😊) cukkinit hosszában félbe vágjuk és a magokat kivájjuk, esetleg valamennyit a húsából is. A darált húsból, az apróra vágott hagymákból és a tojásból erősen fűszerezett fasírt alapot gyúrunk, majd bele rendezzük a cukkinibe.

A képeken látható változatnál a kivájt cukkini húsából is került vissza bele.

Ennek a tetejére tejföl és reszelt sajt került. Természetesen ezek lehetnek laktózmentesek, vagy soványak, zsírosak – kinek mire van szüksége.



Mivel a husi nyers, fontos, hogy együtt melegedjen a sütővel, így egyenletesen fog átsülni. Kb. 200 °C-ra melegítve, addig sütjük, amíg szépen megpirul.

Tipp: Ha került a cukkini alá sütőpapír vagy alufólia, könnyebb a végén elbánni vele. Ugyanis a cukkininek magas a víztartalma, a sajt és a tejföl pedig némi zsiradékot ereszt ki a hő hatására. Így könnyebb lesz a végén elmosogatni. 😉


Jó étvágyat hozzá!

Scroll to Top