Fokhagyma krémelves

    A fokhagyma csodás dolgokra képes, többek között antimikrobiális hatása van, antioxidáns hatású az allacin tartalmának köszönhetően, nagyon hasznos tehát, ha betegek lennénk. Nagyon sokáig nem ettem – többek között – fokhagymát. Aztán megkaptam ezt a vesémet 2016. szeptember végén, azóta olyan vagyok, mint akit kicserétek. Néha még magamat is meglepem. Amikor hazajöttem, és az átültetés utáni pár hónapban nem mentem sehova, szorgalmasan ettem a fokhagymát – akár szendvics tetejére karikázva egy-két gerezdet. (Le a kalappal a férjem előtt, hogy el bírta viselni a szagomat! 😀 ) Nagyon rákaptam, de a krémleves még ekkor sem érdekelt. Kb. fél éve egyszer csak eszembe jutott az illata. Kikerestem egy receptet, ami nagyon bevált, azóta is ugyanúgy készítem.

Az emlegetett levest egy internetes receptből vettem át, sajnos már nem emlékszem, honnan, de ez úton is köszönöm a „szerzőnek”, mert nagyon finom!

Így „hangzik:

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma (Anno ezen meglepődtem, de tényleg kell bele!)
  • 1 fej fokhagyma (Tényleg nem kell több, mert keserű lesz, bármennyire is szereted!)
  • fél liter alaplé (Ha nincs, akkor jó a húsleveskocka vízben feloldva)
  • 2 dl főző tejszín

Elkészítés: az alapanyagokat megtisztítjuk. A fokhagymát kisebbekre daraboljuk, a hagymát apróra vágjuk és az alaplében feltesszük főni. Néhány perc után, amikor már kellemes fokhagyma illat lengi be a konyhát (és a lakást?), az egészet turmixgéppel egyneművé varázsoljuk, majd a tejszínnel felöntve még 5-6 percig főzzük. Fűszer kerülhet bele némi fehérbors, só (ha a leveskocka nem lenne elég).

Tálaláskor tehetünk bele pirított zsemlekockát, zöldfűszert, reszelt sajtot, pirított tökmagot, vagy bármit, ami eszetekbe jut. A képen lévőbe aprított petrezselyem, reszelt sajt és kruton került.

Jó étvágyat hozzá!

 

Van egy jó recepted, de nem tudod, hogyan illeszthető be az étrendedbe? Írd meg nekem, segítek átalakítani!
Scroll to Top