Van egy nagyon bevált receptünk, ami nagyon egyszerű és ha vendégek jönnek is bevethető. Ízletes, színes, magas rosttartalmú. Lássuk!
3-6 főre
- Kettő darab füstölt-főtt csülök,
- Zöldségek mindenféle színben.
- zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, lestyán, petrezselyemzöld, zsálya, majoránna – vegyesen, vagy mikor melyik)
- Kevés zsiradék
- 1 dl víz vagy alaplé
A miénkbe általában kerül paprika, paradicsom, alma, petrezselyem (zöld és gyökér), sárgarépa – vagy feketerépa, ha van – karalábé, zeller, lilahagyma. vöröshagyma, krumpli. A mennyiségek közel azonosak, nagyjából 10-15 dkg mindenből. Jó lehet bele még sok más is, kinek mi a kedvence.
Mindent meghámozunk (az almát és ha új krumpli, akkor azt kivéve) és alaposan megmosunk. Feldaraboljuk tetszőleges formára (nálunk általában hosszúkás cikkekre).
Egy tepsi alját kikenjük zsírral, ráhalmozzuk a zöldségeket, annak a tetejére pedig ráültetjük a csülköt és kevés vizet, vagy alaplét öntünk alá (kb. 1 dl)
Betesszük a sütőbe, amit 200°C-ra állítunk és alufóliával letakarva az ételt, együtt melegítjük a sütővel. Kb 1 óra múlva megnézzük, hogy a zöldségek megpuhultak-e. Ha igen, akkor a fólia nélkül tegyük még vissza, hogy a maradék lé elpárologjon, kicsit megpiruljon, és ropogós legyen a csülök.
A zöldségek rostban és színanyagokban gazdagok, jó hatásúak az emésztésre és a vércukorszintre is. Zsiradéktartalma arányaiban alacsony.
Tipp: ha van kemencéd, abban is nagyon finom, „kicsit” füstös lesz! 🙂
Jó étvágyat!

