
Az egészségünknek sok összetevője van. Ahhoz, hogy megőrizzük, nem csak arra kell figyelnünk, hogy ne vigyünk be több energiát, mint amit elhasználunk. Fontos az is, hogy a szervezetünk minden funkcióját támogassuk. Ehhez nem csak a vitaminok, ásványok és nyomelemek szükségesek, hanem a fitotápanyagok is.
A fitotápanyagok a növények olyan anyagai, melyek csak azokban találhatók meg, nem helyettesíthetők vitaminokkal, vagy ásványi anyagokkal. Ezek közül a színanyagoké az egyik csoport. Ötféle csoportba soroljuk a növényeket színük szerint, melyekből optimális esetben naponta fogyasztunk legalább 10 dkg-ot – ez fedezné a napi vitamin, ásványi anyag, rost bevitelünket is.
Piros, zöld, fehér, lila (vagy kék), sárga.
Mindegyik szín másik szervre, szervrendszerre van hatással, ezért nagyon fontos, hogy mindegyikből vigyünk be megfelelő mennyiséget.
Vitaminok és ásványok tekintetében sajnos sokat romlott a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma az elmúlt 50-70 évben. De a színanyagok szerencsére még jól működnek – minél sötétebb a színe valamely zöldségnek vagy gyümölcsnek, annál jobb. Napi 5 adagot kellene enni minden csoportból, hogy a szervezetünk védve legyen – különösen a daganatos betegségektől, szív és érrendszeri problémáktól.
Manapság már az is jónak számít, ha heti átlagban ez megvan. Sajnos lényegesen kevesebb zöldséget eszünk, mint szükséges lenne – pedig ennek kellene a napi étkezésünk fele mennyiségét adnia. Így nem meglepő, hogy mennyiféle és mennyire nagy számú megbetegedést lehet megfigyelni bárhol a világban.
Ha szervátültetett vagy, a sokszínű étkezés még fontosabb számodra. A gyógyszereink ugyanis, melyekkel nagyjából 70 %-ra gyengítik az immunrendszerünket, így nagyon megemelik a daganatos betegségek rizikóját. Erre szoktam azt a választ kapni, hogy akkor erősítik az immunrendszerünket, de nekünk azt nem szabad. Igen és nem. A gyógyszereink az immunválaszt blokkolják több irányból. A fitotápanyagok viszont a szervezet normális működéséhez szükséges funkcióit támogatják, melyek a mindennapokban kellenek, nem pedig betegség esetén. Nagy különbség!
A zöldségek gyakori fogyasztása segít a vércukorszintet is egyensúlyban tartani, ami szintén több gyógyszerünk által kerül veszélybe. Legalább az étrendünk vigyázzon ránk!
Egészséges mindennapokat!