nuts, snacks, food-388785.jpg

Zsír vagy olaj?

[wpseo_breadcrumb]

Zsír vagy olaj? Mi a különbség?

A zsiradékok egy gyűjtőszó, az állati zsírokat és a növényi olajokat foglalja magába. 1g zsiradék 9,3 kcal-t tartalmaz, a napi energiabevitelünk legfeljebb 30 %-át kellene fedeznünk ezekből.

Mindkét típus zsírsavakból épül fel. A zsírsavak lehetnek rövidek, közepes és hosszú láncok. A zsírsavak különféle kötésekkel kapcsolódnak össze, van, ahol kettős kötést találunk bennük, ezek alapján lehetnek telítettek (nincs kettős kötés benne) és lehetnek telítetlenek. Ugyanúgy, mint a fehérjéknek, vannak esszenciális (létfontosságú) és nem esszenciális formájuk.

A mai téma a növényi zsiradékékok, vagy másként az olajok.

A fő jelentőségük, hogy az ereinket alaposan letakarítják. Magas az esszenciális zsírsavtartalmuk, így ellensúlyozni képesek a magyarokra jellemző zsíros ételek káros hatásait. Mivel az ereket rendkívül jól tisztítják, csökkentik az érelmeszesedést, segítik a hajszálerek átjárhatóságát megtartani, mellyel nagy mértékben hozzájárulnak a szerveink, szöveteink megfelelő működéséhez. Vagyis nagyban hozzájárulnak a beültetett szerv védelméhez, élettartamának növeléséhez is!

Az olajoknak nagyon fontos jellemzője, hogy a jótékony hatásuk csak addig marad kifogástalan, amíg hideg. Vagyis, ha sütünk benne, vagy nem a hidegen sajtolt változatot használjuk (pl. salátán), akkor már kevésbé hatékonyak. Ennek oka a térszerkezet változása.

A legjobb forrásai ezeknek az olajoknak az olíva-, mindenféle magok olaja, vagy a halakban találhatóak. (Utóbbit nyilván nem esszük nyersen, kivéve, ha füstölt ás nem is növényi eredetű.)

Szerintem ismerősek az ómega zsírsavak, hiszen a tévé reklámok nagy százalékában foglalkoznak velük. Ezek közül is a számunkra fontos ómega 3 zsírsav az, ami rendkívüli módon „takarít” a szervezetben. Nagy mennyiségben vannak jelen (a halakban) diófélékben és olajos magvakban, természetesen különböző mértékben. Igyekezzünk mindig olyan formát választani, ami hidegen sajtolt, és megbízható forrásból származó termék. (Főleg a halolaj kapszulák esetén, aminek szintén halíze van, ha szeretjük a halat, ha nem.)

Hogy milyen mértékben tisztítja az ereket az ómega3 zsírsav, arra itt egy saját történet. Hosszú évekig volt Cimono fisztulám (majdnem 19 évig), amivel semmi baj nem volt addig, amíg a kalcium szint a véremben nem volt tartósan magas (dialízis alatt, nyári meleg, sok joghurt fogyasztás a magyarázata). A túlzott mennyiség lerakódott a Ciminoban és elzárta. Ez akkor egy kb 3×1 cm-es „sziklát” jelentett a jobb könyökhajlatomban. Kb. 2 hónap alatt úgy ment össze a harmadára, hogy semmi mást nem tettem érte, mint nagyjából 1000 mg ómega3-at szedtem minden nap, úgy, hogy a napi szükségletem nagyjából 700 mgés magos pékárura váltottam. Szóval érdemes erre odafigyelni.

Egészséges Mindennapokat!

További segítségért kattints ide!
Scroll to Top