Citromfű – a „csodaszer”

Legalábbis nekem csodaszernek tűnik

Sokféle csodaszer van, vagy olyasmi amit annak titulálnak. A citromfű számomra azért mégis csodaszer, használhatjuk ekképpen (gyógynövényként), vagy fűszerként is.

Emésztőrendszer

Hatással van a gyomor és emésztőrendszer működésére.

Nyugtatja a gyomrot, ha hányingerünk van, de nagyon hatásos gyomorégés , vagy puffadás, görcsök esetén is.

Antimikroobiális hatású

Az antimikroobiális hatás sok gyógynövényre igaz – vagyis, hogy semlegesít bizonyos baktériumokat és vírusokat -így a citromfűre is. Legerősebb hatással a szájban tanyázó baktériumokra van, így aztán hasznos a fogszuvasodás megelőzésében, de influenza idején is nagyon hasznos – forró tea formájában. 

Nem mellesleg segít a gyulladásokkal szemben, és gátolja a gyulladást keltő anyagok képződését.

Szellemi segítség

Hasznos lehet olyan napokon, amikor kimerült a „fejünk”, és úgy érezzük segítség kell. A citromfű segít ellazítani a feszült, megtépázott idegszálakat, csökkenti a stresszt és migrénes fejfájás esetén is hatékony lehet.

Kutatások szerint a demenciát is segít megelőzni, a romlását lassítani.

Méregtelenítés

Segíti a méregtelenítést, ami enyhe vízhajtó hatásának tudható be.

Antioxidáns tartalmával ámogatja az immunrendszert, így a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Valamint, zöld színanyagának köszönhetően nagy támogatója a tüdőnek és a májnak – tehát megfázásos betegségek esetén és a májméregtelenítő funkciójának támogatására is nagy hasznát vehetjük.

Az íze sem utolsó!

Nyami!

És ha úgy elburjánzott a kertben, mint nálunk, akkor készíthetünk belőle teát, szörpöt.

Tea

Csak vágd le a bokorról, alaposan mosd meg, majd szárítsd ki. Üvegbe téve sokáig megőrzi aromáját, és még télire is jó lesz teát főzni belőle: Csak forrázzd le néhány levelet, és 5 perc után szűrd le. Egészségedre!

Szörp

Nálunk már akkorára nőtt a citromfű bokor, hogy nem látszik ki mögüle a levendula. Gondoltam, a tea meleg, és a nyári forróságban ahhoz nem lesz kedvem. Inkább szörpöt készítettem belőle. Rettentő egyszerű, csak elég ragacsos.

Hozzávalók:

  • 4 szál citromű (már 60-70 cm magas volt)
  • 3 kg cukor
  • 3 l víz
  • 2 citrom
  • 30 g étkezési citromsav

A vizet felforraljuk, elkeverjük benne a cukrot, majd ha már legalább kézmelegre hűlt, beletesszük a citromfüvet és a citromot.

Egy napig hagyjuk békén.

Másnap vegyük ki a citromfüvet és a citromot, adjuk hozzá a citromsavat és forraljuk kb 10 percig.

Ha kész van, még forrón alaposan elmosott üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kombinálhatjuk is

Ha nagyon egyhangúnak tűnne így natúrban a szörpünk, kombinálhatjuk levendulával, vagy mentával is. De készen is beletehetjük az üdítőnkbe, kicsit feldobva, ízesítve azt.

Fűszerként

Kevésbé jellemző, hogy a citromfűt, mint fűszert alkalmazzuk.

Jó lehet díszítésként, húsok, de halak mellé mártást készíthetünk belőle, vagy főzelékeknek kölcsönözhet pikáns ízt.

Egészségedre!

Scroll to Top