Virslis lepény

Hozzávalók:

  • 1 pár virsli 
  • 1 db répa
  • 5 szál zöldhagyma
  • petrezselyemzöld, kapor
  • 25 dkg finom liszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • fél kiskanál só
  • 1 kiskanál instant élesztő
  • 200 ml víz
  • olaj (akár olíva is!)

A répát, a virslit és a zöldhagyma zöldjét vágjuk fel egészen apró darabokra, majd keverjük össze a száraz alapanyagokat. Keverjük bele a zöldséges virslis keveréket, végül adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk össze az egészet. 

Hagyjuk pihenni 20 percig, majd vágjuk fel egy nagyobb és 5 kisebb, de egyforma darabra a masszát. A kis gombócokból lisztezett deszkán kerek, kb. fél cm vastag lapokat nyújtjuk. Az egy nagyobb kerül alulra, a tetejére egy teáskanálnyi olaj, majd a kisebb darabok jönnek, közéjük mindenhova ugyanúgy kicsi olaj kerül. Amikor „tortát” formáznak, az alsó lap széleit hajtsuk fel, hogy legyen oldala is a tésztarétegeknek.

Amikor idáig eljutottunk, keressünk egy megfelelő méretű serpenyőt – vagy alacsony falú tálat –, aminek van teteje és amiben kényelmesen elfér a lepény, valamint hozzáférünk megforgatni is. A serpenyő aljába öntsünk egy teáskanálnyi olajat, mint a rétegek közé, és tegyük bele óvatosan a lepényt. Fedő alatt a tűzhelyen, néha megfordítva süssük szép pirosra. Ha nem biztos, hogy kész van-e már, tűpróbával meggyőződhetünk róla.

Hogyha elég vékonyra sikerült nyújtani a tésztát, akkor elegendő 20-25 percet sütni közepes lángon/hőfokon. Ha kicsit vastagabb lett, mint most az enyém, akkor kis lángon érdemes hagyni, nehogy megégjenek a „fedőlapok”.

 

Megjegyzés:

Ez a  tetejére tenni kellett volna valami pirított magot, de kapor és petrezselyemzöld sem volt éppen itthon. Mivel videóban láttam, amiben a magokra nem tértek ki, és leírva nem találtam meg, az sem derült ki, milyen mag az, amit nem pirítottam hozzá. A liszt is eredetileg egészen finom lisztből van, de ismerhettek már, mindenben lecserélek valamennyi finomlisztet teljes kiőrlésűre.  😊

Legközelebb kipróbálom többféle színű zöldséggel.

Az eredeti recept egyébként az izletes.tv facebook oldalán nézhető meg. A neve valószínűleg nem ugyanez.

Jó étvágyat hozzá!

Scroll to Top