Karaj zöldségágyon sütve

Rájöttem, hogy inkább sütünk, mint főzünk. Talán mert kevesebbszer szükséges akkor nekiállni
valamit készíteni, és viszonylag gyorsan össze is lehet dobni, ráadásul nem kell mellette álldogálni
órákig. 

A zöldségágyon sültek igen gyakoriak nálunk. Igyekszünk odafigyelni, mit eszünk, és a zöldségek
kitűnőek szinte bármihez. Nagyon változatos szokott lenni, de általában sárgarépa és petrezselyem
gyökér, zeller és karalábé mindig kerül a „valami” alá. A karajnál inkább a fűszerezés és a sütés hossza
a fontos. A fűszerezés ebben az esetben só, bors, kevés fűszerpaprika és zöldfűszerek –
petrezselyemzöld, a kakukkfű és a majoránna – voltak. Érdemes legalább egy, de inkább 2 nappal
korábban befűszerezni a husit, hogy jól átjárják az ízek belül is.
A hús alá még került hagyma felkarikázva és húsos szalonna szeletek és pár szem krumpli cikkekre
vágva és néhány szem gomba felezve.
Pici vizet öntöttünk még alá, lefedtük alufóliával és betettük a sütőbe, hogy együtt melegedjenek. Kb.
1-1,5 óra múlva néztük meg először, addig úgyis melegszik és párolódik az alapanyag a fólia alatt. Ha
ekkor már a hústű könnyen beleszúrható, akkor a fóliát nem kell visszatenni, de még fontos sütni,
hogy a belseje se legyen nyers és a külseje szépen megpirulhasson.
Külön köretet nem készítünk ilyen sültekhez, hiszen ott a rengeteg zöldség, némi krumpli. Nagyon
laktató!
Jó étvágyat hozzá!

Scroll to Top