Egy 1991-es tanulmány szerint a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma már akkor is közel 50%-al volt alacsonyabb, mint 50 évvel korábban. (A számok nem biztos, hogy pontosak, de az arányt jól jelzi!). Mostanra ez csak rosszabb lett. Éppen ezért nem meglepő, hogy annyiféle étrend kiegészítőt gyártanak. Mi pedig szedjük azokat. De fontos, hogy milyen táplálék kiegészítőt és mikor szedünk.
A „milyenre” most nem térek ki, arról egy másik bejegyzésben olvashatsz.
A „hogyan” viszont nagyon fontos a megfelelő hasznosulás miatt.
A tápanyagok felszívódása, legyen az energiát adó, vagy energiát nem adó tápanyag, az emésztőrendszeren keresztül történik. Normálisan, amikor elegendő vitamin, ásvány és nyomelem van egy ételben abból. Ahhoz, hogy úgy hasznosuljon az étrendkiegészítő tápanyaga is, étkezéshez közeli időpontot kell választani neki. Általában azt írják a termék „betegtájékoztatójába”, hogy étkezés közben javasolt bevenni.
Igen ám, de vannak tápanyagok, pl.: a vas, vagy a magnézium, amelyeknek a felszívódását gátolják az élelmiszerekben lévő rostok. Tehát, ha magas rosttartalmú zöldséget, esetleg salátát, vagy gyümölcsöt, gyümölcskoktélt fogyasztunk, akkor ezek az anyagok nehezen, és kismértékben fognak felszívódni. közben a hasznosulásukhoz szükség van arra, hogy az emésztőrendszer éppen munkálkodjon.
Tehát egy felől étkezéskor jó szedni, de a magas rosttartalom lassítja a felszívódást. És ugye, akkor teszünk jót magunknak többféle szempontból, ha sok rostot fogyasztunk. Hogy is lehet ezt megoldani?
Tapasztalatom szerint az a legjobb megoldás, ha étkezés után vesszük be az étrend kiegészítőt. Kb. fél órával az utolsó falat lenyelése után. Ilyenkor az emésztőrendszer még bőven aktív, de a rostok már emésztés közben, valamivel odébb járnak az emésztőrendszerben.
Megjegyzés: az omega kapszulát közvetlenül étkezés előtt, közben és után is nyugodtan be lehet venni, mert ennek felszívódását nem gátolják, vagy csökkentik a rostok.
Egészséges Mindennapokat!
Pingback: Vas – mikor, hogyan, miért? – Szerveink Ételei