Lekváros bukta – teljes kiőrlésű liszttel

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg finom liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 350 ml dl tej (picit lehet több is, annyi kell, hogy a tészta jól eldolgozható legyen)
  • 6 dkg margarin + 1 dkg a kenéshez
  • kb. 2 dkg Négyszeres erősségű édesítő
  • 1 mokkáskanál cukor az élesztő felfuttatásához
  • Lekvár, vagy gyümölcsíz

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-be belekeverjük a mokkáskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. Közben keverjük össze a nedves alapanyagokat, és a szárazokat, végül egymással is a felfuttatott élesztővel gyúrjunk össze minden alaposan. Pihentessük a kész tésztát egy órán át meleg helyen, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra és vágjuk 8-10 cm-es négyzetekre. Tegyünk a közepére mindegyiknek egy darabka gyümölcsízt, vagy nagyon sűrű lekvárt, és csavarjuk össze. A kikent tepsibe szorosan egymás mellé tesszük őket úgy, hogy mindegyiknek a tetejét és oldalát – hogy ne ragadjanak össze – megkenjük kevés olvasztott margarinnal.

180 °C -ra előmelegített sütőben nagyjából 25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül. Gázsütőn ugyanez a hőfok valamivel a közepes fokozat alatt van (az internet szerint a 3-as és 4-es fokozat között).

Megjegyzés: Ezen a buktán sajnos nem látszik, hogy lenne benne lekvár, mert nagyon híg volt csak kéznél, nem került bele csak ici-pici.

Tipp: Ha másnapra megszikkadna, pillanatra folyó víz alá tarva, majd kb. 10 másodpercre mikrohullámú sütőbe téve, újra olyan lesz, mintha akkor vetted volna ki a sütőből.

Ugye, hogy lehet egy finom sütit is egészségesen készíteni! 😉

1 thought on “Lekváros bukta – teljes kiőrlésű liszttel”

  1. Pingback: „Tél volt, hó esett és jöttek az ünnepek…” | Szerveink Ételei |

Comments are closed.

Scroll to Top